Gremo na lepš

Zmeda z vizo

  Napočil je dan, da si urediva vizo. Najameva majava kolesa (seveda premajhna, ker so oni majhni) in opremljena po napotkih s spletne strani Tajske ambasade: kopija potnega lista, izpolnjen obrazec, dve sliki greva na pot. Prideva tja še preden začnejo delat, že vsaj ene 200 ljudi čaka. Malo pogledava navodila na tablah in bi radi še 1 kopijo potnega lista plus kopiji vize in štemplja vize. Uredimo tudi to. Priročno imajo kar zunaj fotokopirni stroj, 1000kip ena kopija. Piše povsod tudi, da je obvezno napisati naslov na Tajskem, sicer ne bo nič z vizo. Ok, če hočejo, da si nekaj izmislimo… Dava naslov nekega hotela iz Lonelya, kot je to navada v teh primerih. Prideva skoraj na vrsto in nek moški pogleda slike in reče, da niso v redu. Mora biti belo ozadje. Kaj?? S sabo imava uradne slike za osebno in pri nas so vse na modrem ozadju. Na “srečo” vse ponujajo kar tam. Tip vzame kompaktni fotoaparat, te postavi pred steno, te slika in natisne slike. To, da nisi na sredi ali da je slika slabe kvalitete nikogar ne moti. Še en zaplet je bil, da sva nameravala vzeti transit vizo, ki je malo cenejša, ker sva potrebovala vizo za samo 30 dni, a sva šele tam izvedela, da potem potrebujeva natisnjeno letalsko karto oz. potrdilo, da zapuščava državo. Ni preostalo drugega, kot da vzameva turistično vizo, ker najti internet cafe s tiskalnikom tako hitro ni najbolj enostavno. Če se sprašujete zakaj sploh viza, če imamo 30 dni zastonj, je razlog, da imamo 30 dni samo ob vstopu z letalom. Če greš po zemlji dobiš 14 dnevno vizo. No, viza naj bi naju pričakala jutri. In rabiš samo 1 kopijo vize?!

Sva pa izkoristila kolesa in šla še do COPE centra. Center, ki se ukvarja s poškodbami povzročenimi z bombami. Laos je bila namreč noro bombardirana drźava s strani ZDA. Razlog: da ne bi imeli komunizma. Tako je kar 1/3 ozemlja še vedno nevarnega. Še večji problem je, da ljudje bombe zbirajo in prodajajo za železo in seveda se tako nesreča kar hitro pripeti. Noro je, kakšne posledice ima tako bombardiranje in kako težko je očistiti področje. Sploh, ker so uporabljali cluster bombe, za katere sedaj obstaja sporazum, da naj se jih ne bi več uporabljalo. Gre za bombo, ki je iz več manjših in se razpršijo v zraku in so namenjene pehoti. Neumen razlog za vojno, ki je pustil hude posledice.

Sedaj pa na Tajsko do Udun Thani potem pa z letalom do Chang Maia. Malo sva oklevala avtobus / letalo, a sva na koncu vseeno pristala na letalu, pa čeprav s tem izgubiva 1 dan. Z avtobusom je vožnja res dolga (15h)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zmeda z vizo

napisal mitja čas potreben za branje: 2 min
0