Gremo na lepš

Lefkada – z avtom naokoli

DSCN4264 Iz Agios Nikitas je dobra povezava s kombijem agencije Akrotiri za dnevni izlet v Nydri (8.30 štart, nazaj okoli 18h) in večerno pohajkovanje po mestu Lefkada (20:30 odhod in 00:30 nazaj proti Ag. Nikitas). Vozi tudi avtobus do mesta Lefkada in od tam naprej po otoku, a ni najbolj primerno za raziskovanje otoka oz. kvečjemu, če bi se dejansko vsakič selil.

DSCN4267Zato sva za 2 dni najela avto. Na hitro sva si ogledala plažo Kathisma (manjša turistična plaža), jutranje kopanje pa sva opravila na Megali Petra (Kalamitsi), do katere prideš po serpentinasti, še od potresa poškodovani cesti. Kalamitsi ima pravzaprav 3 plaže, na katerih z izjemo bara ob koncu ceste, ni nič razen mivke, prelepega sinje modrega morja in vzpenjajočega hriba v ozadju.

DSCN4315

DSCN4325Vasiliki na jugu je namenjen surfanju. To se vidi takoj, ko prideš v mesto. Ob plaži “skladišča” jader in desk za surfanje, za sprehajalno potko apartmaji in hoteli, katerih ime obvezno vsebuje besedo “surf” in vsake toliko kakšen bar za relaksacijo in spremljanje smeri in moči vetra. Restavracije so odrinjene proti cesti. Na morju je barvito od vseh jader, ki švigajo gor in dol. Skratka surf pod noge in na valove. 🙂

DSCN4326

DSCN4329

Prvi dan sva zaključila s kopanjem na plaži Mikros Gialos s kristalno čisto vodo in pogledom na lep zaliv ter večerjo v pristaniškem mestecu Syvota s slastnimi ribicami na krožniku (žal preveč lačna, da bi imela fotko). Mestece Syvota je namreč znano po ribiških tavernah, kjer ponujajo sveže ribe. Če ste tukaj obvezno poskusite amberjack oz. gof, ki je nekaj med tuno in mečarico, bela in sočna riba.

DSCN4364

DSCN4366

Drugi dan sva šla v drugo smer in se okopala na plaži Pefkoulija, ki leži malo severno od Ag. Nikitas. Ni bila na ravni Milosa, a vseeno lepa dolga plaža. Pot naju je nato nesla v največje mesto v notranjosti otoka z imenom Karya, znano po vezenju tekstila. Nama bo vsekakor ostalo v spominu po naravnost slastnem kosilu v restavraciji Pardalo Katsiki. Tipična leča iz Eglouvi-ja za predjed, musaka in neke vrste “pleskavica” polnjena s feto in suhim paradižnikom, vse je bilo izredno dobro. Dan sva zaključila v restavraciji Rachi v Exanthiji visoko na hribu, s katere se odpira prekrasen pogled na okolico in morje. Restavracija je znana predvsem po odličnem mestu za opazovanje sončnega zahoda. So tudi na 3. mestu med restavracijami na Trip Advisorju in se trudijo biti malo drugačni pri hrani (ne strežejo tipične grške hrane), a jim vsaj po najinem mnenju to ne uspeva in je hrana zelo povprečna (beri: nima okusa).DSCN4375

DSCN4380Da pa izlet ne bi bil preveč dolgočasen, pa se nama je na poti zgodila še ena, na srečo manjša prigoda. V izposojevalnici avtomobilov so nama predali po njihovem mnenju praktično nov avto znamke Polo. Res, ni imel večjih prask, a kot sva ugotovila kasneje, je šepalo vzdrževanje. Voziva se namreč po klancu navzdol, ko zasveti lučka za pregrevanje motorja. Kako, saj vendar voziva navzdol in ne obremenjujeva motorja? Izkaže se, da pleh avtomobila sicer skrbno perejo vsakič, ko prideš nazaj na parkirišče ob izposojevalnici, pri čemer iščejo morebitne nove praske, osnovnega pregleda avtomobila pa nobena od dveh žensk iz pisarne ni sposobna narediti. Hladilna tekočina je bila namreč pod minimumom. Ko sva jih v tistem trenutku poklicala, kaj želijo da narediva, jaz njej rečem “lučka za temperaturo motorja sveti”, ona meni “lučka za olje”, jaz njej “hladilna tekočina je problem”, ona meni “ni dovolj olja”, jaz spet “motor se pregreva”, ona meni “nekaj je narobe z oljem”. Po parih rundah takega ping ponga je le dojela, da olje ni edina stvar v avtu. Želela nama je poslati serviserja, a sva ji razložila, da bi samo rada dotočila ali vodo takoj ali pa hladilno tekočino na prvi pumpi. Nisva ravno imela namena čakati uro ali več na žgočem soncu pri 35C brez klime s pol litra vode, da se nekdo pripelje dotočit hladilno tekočino, po možnosti iz drugega konca otoka iz mesta Lefkada. Potem se je le posvetovala z nekom na višjem položaju in nama naročila, naj na naslednji bencinski ustaviva in prosiva, da pogledajo in da bodo povrnili stroške. Končno. Na srečo sva bila blizu Vasilikija in ne kje sredi hribov, kjer bi lahko bil večji problem. Po tem, ko sva dotočila hladilno tekočino, na srečo ni bilo več problemov z avtom.

Tu se najine počitnice končajo. Na splošno naju je otok navdušil s svojimi plažicami in slastno hrano na prej omenjenih lokacijah. Priporočava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lefkada – z avtom naokoli

napisal mitja čas potreben za branje: 3 min
0