Gremo na lepš

Vietnam in poceni znamke

IMG_4027-1.jpgV Vietnamu se dobijo poceni Northface nahrbtniki, jakne, Merrell čevlji, Mammut ipd. Pa so to res originali? Na spletu se omenjajo 4 možnosti:

  • da so originali, a so poceni, ker jih pač tukaj izdelujejo,
  • da so originali, ki niso prestali testa kvalitete in imajo napake,
  • da je poceni roba iz kitajske,
  • da so narejeni v sosednjih tovarnah blagovnih znamk, ki imajo istega lastnika.

Ker sem ravno potreboval eno malo boljšo (vodo odporno) lahko jakno, sem raziskovanju namenil nekaj časa. Izgleda, da Goretex je Goretex, ostalo pa je narejeno malo bolj po domače. Zadrge niso tako kvalitetne, gumbi istega modela so enkrat zeleni, enkrat črni. Res je potrebno pogledat vsak izdelek posebej, čeprav naj bi bila enaka. Skoraj vsak model je drugačen. Tudi kake napake so, malo umazano kje, bolj slab šiv drugje ipd. Ampak glede na ceno je še vedno kar dobra kupčija. Jaz sem nabavil “Northface” Goretex jakno za 17€.

Da pa ne bi čakal na dež, da ugotovim kakšne kvalitete je (čeprav ti prodajalci pustijo, da jo poliješ z vodo v trgovini), mi je bila všeč ideja z drugega bloga. Pojdimo pod tuš z njo! Rezultat? Izgleda, da je Goretex oz. dober material. Vsekakor pa ni kvalitetne izdelave, ker pušča tam kje je napisana znamka z bombažnim sukancem. To je na parih mestih, ker se seveda mora videti, da je Northface! :/ Bombaž namreč vpije vodo in ker je šiv čez in čez, je tudi na notranji strani mokro. Bolje bi bilo, če bi bilo brez znamke… Sicer pa izgleda dosti solidno. Vsekakor napredek od moje stare. Še vedno pa tipično Azijsko, narejeno v smislu: “bo že v redu”.

Sva iskala tudi funkcionalne kratke majice, ampak v Sapi je ene 30 trgovin in ima vsaka po par velikosti (če že ravno). V sosednjih trgovinah te postreže kar isti človek. Tako, da sem našel natanko eno primerno majico (8€ spogajano iz 13€), kljub sistematskemu obisku vseh. No, Karmen je imela malo več sreče.

Aja pa ne nasedat “this is original”, ali pa “this is cheap”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vietnam in poceni znamke

napisal mitja čas potreben za branje: 1 min
0