Gremo na lepš

Ko Lanta

  Pa sva tu na morju, soncu, za uživanje, izležavanje, sončenje in občudovanje podmorskega sveta. Otok je precej velik, midva sva si izbrala južno, manj turistično plažo Khlong Nin. Večina nastanitev je praktično povsem ob morju, saj so vse levo in desno od ceste, ki poteka ob peščeni plaži. Kot sva ugotovila med pohajkovanjem po otoku, je bila odločitev dobra, saj je to ena redkih, kjer so praktično vse nastanitve blizu plaže. Drugje je cesta bolj stran in je vse bolj na široko. Plaže pa tako ali tako nikjer nimajo belega peska, kot opevajo v prospektih, ampak standardnega rumenega. So pa čiste in lepe ter zaradi prepovedi motoriziranih športov na morju tudi brez plovil, tako da se lahko brezskrbno namakaš. Ljudje so prijazni.

 Našla sva si prenovljene sobice, brez posebnega pogleda, a zato z bazenom in plažo par korakov stran. Za lep bungalov v prvi vrsti ob plaži so bile cene žal previsoke, saj se začnejo pri 70 € na noč.
In tako malo lenariva ob bazenčku in se kopava v morju, ki pa žal vsebuje tudi neke male meduze, tako da prav dolgo vseeno nimaš užitka notri ostati. Naredila sva en krog po otoku z motorčkom (najem 200 thb / dan). Na jugu je nacionalni park, ki ga krepko zaračunajo (200 thb / osebo) zato, da prideš na zadnjo plažo, ki je sicer lepa, a nič pretirano bolj kot plaže prej. Na plaži so tudi male opice, zaradi katerih velja biti malo previden, da ti kaj ne izmaknejo.

  Ker je to otok, se občasno zgodi, da zmanjka elektrike in šele takrat pomisliš, kako smo odvisno od nje. Na bencinski črpalki ne moreš natočiti goriva, zato na motorju še kako prav pride gorivo, ki ga prodajajo ob cesti na liter v flašah. Tudi 7 eleven (na Tajskem zelo prisotna mini trgovina) ne dela, ker so vrata avtomatska, blagajne elektronske.

Otok Ko Lanta sva izbrala sicer iz dveh razlogov. Prvi, ker ni tako turističen. Drugi, ker je najbolj ugoden za potapljanje na drugo najbolj prestižno lokacijo na Tajskem (prva so Similanski otoki z Richelieu) skali Hin Daeng in Hin Muang. Iz tega razloga so verjetno tudi potopi do skoraj trikrat dražji kot lani na Koh Tao. Izbira potapljaških centrov je sicer kar velika, a cene nekako precej primerljive.

  Prvi dan sva se potapljala na Ko Haa, bližnji lokaciji s petimi štrclji, ki gledajo iz vode. Lokacija ponuja okoli 10 možnih potopov. Rib in koral je precej, najde se tud kak makro, vidljivost zelo dobra. Zanimiv je potop, kjer greš skozi “dimnik”, torej vstopiš spodaj in se med skalami dvigneš na 5 m.
Drugi dan pa na slavni skali Hin Daeng in Hin Muang. Tam naj bi se dalo občasno videti tudi mante in kitovce. Žal vidljivost ni bila prav dobra. Kot so nama pravili, je tu vse večje in bolj bogato. Naj pa bi bila vidljivost na tej lokaciji kar pogost problem, ker je bolj na odprtem morju. Tako da očitno je potrebno imeti veliko srečo, da je dobra vidljivost, hkrati pa je v bližini tudi kaj večjega. Tako da zaenkrat za naju Komodo v Indoneziji ostaja top lokacija. 

  Ponujajo tudi snorkling izlete na 4 otoke (baje precej natrpano) in na Koh Rok (znotraj nacionalnega parka), a se na koncu nisva odločila za nobenega, ker sva se že potapljala. Tako, da sedaj še en dan malo polenariva, potem pa na Phi Phi.

Aha, še tole. Spiva v Khlong Nin Beach Resort in sva zadovoljna. Hrana pa je zaenkrat bila najboljša v Peace Beach Resort. Tam se dobi tudi najboljši sveži smoothie na tem koncu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ko Lanta

napisal mitja čas potreben za branje: 3 min
0