Gremo na lepš

Ko Phi Phi

IMG_4578.JPGOtoček brez kopenskih prevoznih sredstev. Po morju vozijo dolgi čolnički (longtail). Prelep otok, ki ga sedaj kazi pretiran razvoj. Party otok. Otok, kjer bi se dalo načeloma iti povsod peš, a zaradi slabo urejenih poti, tega ravno ne priporočava.

IMG_4538.JPGGlavno pristanišče in mesto otoka Ton Sai je močno poseljeno in oboroženo z bari, restavracijami, prenočišči raznovrstnih standardov in cen. Med njimi se prepreda nekaj tlakovanih potk, ki sprva spominjajo na labirint, a se jih zelo hitro navadiš. Plaža tukaj nič posebnega in precej posejana s čolni. Na splošno manjko motoriziranih sredstev po otoku nadomešča množica dolgih čolničkov, ki praktično cel dan brnijo okoli otoka. 

 
Plaže in nastanitve na jugozahodu so že pretežno višjega razreda in imajo lepše plaže, in se končajo z najlepšo na tem delu (Long beach) čisto na jugu. Proti jugu tudi ni več glasne glasbe do 2h zjutraj, ki lahko precej moti nočni spanec. Za spodobno sobo z dostopom do bazena odšteješ od 2.300thb (60€) / dan navzgor. Meje za rezorte so ohlapne in gredo tudi do 400€ in več na dan. Najdražji in najbolj mondeni so na severuvzhodu (Ao Loh Bakao).

Midva sva nekako vseeno pristala na severozahodnem delu osrednjega dela. Upala sva na manj hrupa, a so se preko morja žal vseeno mešale raznovrstne glasbe. Nič slabega, če žuraš, a ne tako zelo, če zgodaj vstajaš.

IMG_4561.JPGIMG_4569.JPGEn dan sva izkoristila za potapljanje na bližnji Ko Bidi, kjer je bila vidljivost dobra in sva videla precej živali (morski konjiček, želva, morene itd.). Cene potopov so tudi ugodnejše od Ko Lante in usklajene, tako da vsi potapljaški centri nudijo isto ceno. Je precej centrov, midva sva šla s Scool divers, ker je tam delal francoz, ki je bival tam kot midva in naju je prepričal s svojo predstavitvijo in osebnostjo. Je pa potrebno paziti, ker nekateri delajo potope iz longtailov, kar verjetno ni najboljša izkušnja. Tudi na najini ladji je bila oprema in postrežba s hrano sicer slabša kot na Ko Lanti, a še vedno precej dobra.

  Eno jutro sva namenila tudi vzponu na razgledno točko in potem prečenju otoka na vzhodno stran (Rantee beach). Na vrhu pred razgledno točko, te pričaka tečna teta, ki zahteva 30thb / osebo ne glede na to ali si želiš razgleda ali ne, saj naj bi bilo področje zasebna last. Če prva razgledna točka ni nič posebnega, se pri drugi razprostira pogled na obe strani zaliva. Lepo. Poti naprej niso ravno urejene ampak bolj gozdne potke, kjer je dobro imeti zemljevid na telefonu za lažje odločanje na razpotjih in ne ravno japonk, saj je lahko kar strmo in koreninasto. Tak izlet traja okoli ene ure. Na drugi strani te pričaka Rantee beach, mala plažica z veliko (prazno) restavracijo in nekaj preprostimicbungalovi. Dokaj blizu je po vodi tudi Toh Koh plaža, ki ni precej drugačna. Definitivno imaš lahko tukaj svoj mir in doživljaš čisto drugačni Phi Phi. Midva sva tu tudi malo snorklala in se da videti nekaj rib, tudi kako moreno ali kaj podobnega. Najin “ulov” dneva je bila bela morena s črnimi črtami. Pot sva potem raje nadaljevala z dolgim čolničkom na Long beach kot pa ponovnim vzponom preko džungle. 

   
Naslednjo jutro pa sva šla tudi turo s kajaki na Monkey beach in Nui bay. Prvo lahko brez problema izpustite, saj tam ni nič posebnega razen precej nadležnih opic, ki so nama ukradle in porabile edino pitno vodo in skakale po čolnu. Po ene 10 minutah je večina odšla in sva hitro spustila čoln v vodo in ga raje privezala sredi zaliva ter si na hitro malo pogledala podvodni svet z masko. Ribice, a nič posebnega kar ne bi videla tudi drugje. Povsem drugačen pa je bil Nui bay, lušten zalivček in plažica sredi ničesar, ki sva si ga delila še s parimi ljudmi in čolni. In ravno tako dobro za snorklati.
Še tole, živih koral midva na otočki Phi Phi nisva videla oz. so v zelo slabem stanju. So pa zato razne ribe in druge živali.

  Pa še ena zanimivost. Ko je oseka se voda spusti za kaka 2 metra in lahko hodiš po velikem delu zaliva oz. se Log Dalum plaža (S plaža od Ton Sai) poveča za ene 50 m in se ne da več plavat. Plaza Long beach je bolj strma in iz vidika kopanja tudi v tem smislu boljša. Lahko, da bi drugič morda vseeno raje bila na Long beach, čeprav nimaš dostopa do raznovrstnih restavracij in trgovin večjih od parih kvadratnih metrov. A se s super masažami in lepo plažo tudi da prav lepo “preživeti” počitnice. 

To je to, sedaj se zaenkrat poslavljava, saj odhajava proti Phuketu, od koder letiva v Bangkok in potem domov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ko Phi Phi

napisal mitja čas potreben za branje: 3 min
0