Gremo na lepš

Loy kratong

  Danes sva bila pridna. S kolesi sva šla na vse zgodaj zjutraj do starega mesta (15 km stran) in si ogledala še zahodni del templjev (park je razdeljen na območja z ločenimi vstopninami). Napram osrednjemu delu, je tukaj kolo skoraj obvezno, ker so razdalje med templji precej večje. Pot poteka med polji in skoraj ni turistov ali prometa. Zato je spokojno in se da uživat v naravi. Do pol enajstih sva bila že nazaj pod klimo in se tako izognila vročini.

  
Zvečer pa glavni dogodek – zadnji dan Loy Kratong, festivala luči. Gneča že po poti, pobrali smo tudi skupino šolarjev. V parku je nepregledna množica ljudi, ampak se da počasi premikat naprej, pa tudi kje ustaviti ali počiti na kakšni klopci, stopnicah, travi. Stojnice s hrano so na vsakem koraku in dobi se marsikaj: jedi na žaru, juhe, curry, pad thai, sladice, sladoled, zmrzline, riž v bambusovi palici, sezamovi ocvrtki… Zahodnih turistov je zelo malo, a se najdejo. Začuda so na šotorih tudi angleški napisi, tako da se lažje ugotovi, kaj prodajajo.

Ponoči izgledajo osvetljene pagode precej drugače. Na enem templju poteka tudi šov z lučmi in zvokom, kjer tempelj preko luči skorajda oživi. Seveda imajo tudi povorke plesalk, vozov, kraljic ipd.
Sicer pa so skladno z imenom praznika povsod lampijoni. Nekaj jih je v vodi, kot svetilke ob poti, nekaj jih vsake toliko odleti v zrak. Midva sva si želela predvsem videti izpust množice lampijonov v zrak, a so nama na informacijah povedali, da tega tukaj ni. No, informacija ni bila točna. Kot sva kasneje videla, izpustijo po vsakem šovu luči ene 20 lampijonov in podobno med zaključno predstavo. Lampijonov res niso izpuščali v zrak množično, a sva bila vseeno zadovoljna. Po zaključni predstavi, ki se na trenutke kar vleče, je sledil dolg ognjemet z obale in s treh strani naokoli. Zame prvi večji, daljši ognjemet, tako da se ga je splačalo počakati skoraj do polnoči. 

Druga posebnost festivala je spuščanje neke vrste papirnatih ikeban s svečo na sredi po vodi. Preden “ladjico” položiš na vodo, si lahko nekaj zaželiš. Poleg tega pa tudi na kratko pomolijo.

Sedaj pa pot nadaljujeva proti Ayutthayi in že odštevava dni do uživanja na morskih otočkih. V ponedeljek namreč letiva na Krabi in potem nadaljujeva na Ko Lanto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loy kratong

napisal mitja čas potreben za branje: 2 min
0