Gremo na lepš

Grčija Lefkada

  Čas je za morje, kot se šika. Na Grčijo me vežejo lepi spomini. Sprva absolvent, potem surfanje na Rodosu, Naxosu. Spotoma smo si ogledali na izletu tudi kakšen Kos, Santorini in podobno.

Tokrat sva skupaj z ženo zavila na Lefkas, ki je del Ionskih otokov, ker ni predaleč, ni še prevroče in zadnje čase aktualno – ni beguncev. Iz Benetk vozi tja precej ugodna Volotea. Pristanek je na malem letališču Aktion v Prevezi. Od tu lahko nadaljuješ s taksijem (ni prav poceni, okoli 30€ samo do mesta Lefkas na severu) ali pa z javnim prevozom, kjer vse poti vodijo v mesto Lefkas in nazaj. Hitro se zgodi, da prvi avtobus zamuja, drugi pa je že odšel. V tem primeru te čaka par ur čakanja ali pa zopet taxi. Zadnje sva uporabila tudi midva. Vedno obstaja seveda tudi najem avta, ki pa je presenetljivo drag, 40€ in več na dan.

Lefkas ima najlepše plaže na zahodu, ki pa ne omogočajo masovnega turizma zaradi hitro se dvigajočega terena. Še sreča, ker drugače ne bi bile več najlepše plaže. Na vzhodu se obala ne dviga tako hitro in zato so tam nastala najbolj turistična naselja. Jug je primeren za surfarje, za kajtarje pa plaža blizu Lefkade na severu.

V iskanju lepih plaž in vsaj nekaj infrastrukture (beri nekaj restavracij in vsaj kakšna trgovinica) sva se odločila za Agios Nikitas. Mala vasica s “centrom”, ki poteka po potki od glavne ceste do morja. Tu se da kaj dobrega pojesti, izbirati med nekaj slaščičarnami oz. sladoledarji in to je praktično to. Večerni sprehod odpade, ker ni neke daljše steze oz. sprehajalne ulice. Lokalna plaža v tem času ni pretirano natrpana in je povsem spodobna, a beri naprej! 

 Za plažoljubce se nahaja v bližini Milos beach, oddaljen pol urice zmerne hoje čez hribček, kjer je fantastična plaža z le nekaj obiskovalci. To se malo spremeni, ko okoli 11. ure ljudje bolj resno začnejo hoditi čez hrib in hkrati prične voziti tudi čoln iz vasice (s 1. julijem), a natrpana vsaj v tem času ni bila nikoli. Sicer pa vedno obstajajo jutranje in večerne ure, ko imate lahko svoj raj na zemlji. Te so tudi bolj primerne zaradi vročine. Iz Agios Nikitas se načeloma da tudi priplavati do Mylosa, a samo če ste dobri plavalci. Morski tok je lahko na določene dni namreč precej močan tako, da ob slabem zamahu ostajaš bolj na na mestu, kot se premikaš. Za tiste, ki imate željo po zasebnosti, pa se da priplavati iz Milosa na južnem delu plaže do dveh manjših, drugače nedostopnih plažic. Med najinim obiskom tam ni bilo nikoli nikogar.

Bivala sva v Afroditi pension. Nastanitev sama ni nek luksuz, je pa zelo čisto, mirno, ima klimo in lastniki so izjemno prijazni. Zato jih tudi omenjam in priporočam. Do vaške plaže pa je samo krajši sprehod (nobenih strmih klancev).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Grčija Lefkada

napisal mitja čas potreben za branje: 2 min
0